036-2022047
info@rechtsspecialist.nl

Wie moet de glazenwasser betalen?

Januari 2014 - Duizenden huurwoningen hebben ruiten op plaatsen die niet vanaf de grond te bereiken zijn. Wie moet de kosten voor het wassen van deze ramen betalen? Huurders en woningcoöperaties verschillen hier al jaren over van mening en legden hun geschil voor aan de rechtbank. De rechterlijke macht komt er echter ook niet uit, waarop advocaten in Almere het hebben opgepakt om tot een uitspraak te komen.

Volgens de wet is de huurder onder andere verantwoordelijk voor het wassen en schoonhouden van de ramen van de woning, mits deze voor de huurder bereikbaar zijn. De huurder is namelijk zelf verantwoordelijk voor zogenaamde 'kleine herstellingen', een begrip waaronder het wassen van de ramen geschaard kan worden. In de huurovereenkomst kan om die reden worden overeengekomen dat de verhuurder deze werkzaamheden uitvoert en de kosten voor rekening van de huurder komen. Dit kan bijvoorbeeld middels verrekening in de servicekosten. Zijn de ramen echter onbereikbaar, dan kunnen de kosten bij de verhuurder in rekening worden gebracht.

Advocaat Rechtsspecialist

Een woningbouwvereniging was het hier niet mee eens, stapte naar de rechter en kreeg van het Amsterdamse hof gelijk. Volgens het hof moest de huurder de glazenwasser betalen, mits de woningbouwcorporatie de kosten van de benodigde hulpstukken voor haar rekening zou nemen. Ondanks deze uitspraak werd een andere woningbouwvereniging in een vergelijkbare situatie in het ongelijk gesteld. Verhuurders moeten alle kosten voor glazenwassen betalen, indien de huurder zelf niet bij het betreffende raam kan, zo bepaalde het gerechtshof Den Haag.

Uit deze uitspraken blijkt dat de lagere rechtspraak er tegenstrijdige opvattingen op nahoudt. Het wachten is derhalve op een uitspraak van de Hoge Raad om duidelijkheid te bieden.

Tevreden klanten

"Ik heb nooit geweten dat deze service bestond en denk dat veel anderen dat ook niet weten. De service is zonder meer uitstekend te noemen. Geef het door aan anderen, want ook die kunnen er goed baat bij hebben."

J. van Veen, Zwolle.


"Ik werd eigenlijk direct geholpen en binnen 2 weken was mijn probleem opgelost! De persoonlijke aanpak, het betaalbare tarief en de betrouwbare werkwijze maken de rechtsspecialist geschikt voor iedereen die rechtshulp nodig heeft. Bedankt!"

A. van KerstenLaatste nieuws

Logo Rechtsspecialist - Advocaten en Juristen