036-2022047
info@rechtsspecialist.nl

Rechtszaak om niet dekkende dekstier

december 2013 - Een boer uit het West-Vlaamse Westrozebeke en een veehandelaar uit Middelkerke staan binnenkort tegenover elkaar in de rechtbank. Aanleiding? De dekstier die de boer van de veehandelaar kocht, komt niet tot een behoorlijke taakvervulling. Met andere woorden, de dekstier dekt niet.

Feiten

Dekstier

De boer heeft de dekstier voor € 3250,- bij de veehandelaar gekocht teneinde zijn koeien te laten bevruchten. Drie maanden na de aankoop van de dekstier was echter nog geen van de zeven koeien bevrucht. Omdat bevruchting van de koeien voor zo een lange tijd uit bleef, nam de boer contact op met een veearts. Deze hield het gedrag van de stier in de gaten en nam waar dat de stier een zogenaamde ‘kopspringer’ is: de stier bespringt de koeien niet aan de achterkant, maar aan de voorkant.

Juridisch kader

Een koper mag er vanuit gaan dat zijn nieuwe aankoop de eigenschappen bezit die voor het gebruik daarvan nodig zijn. Zeker als er een bijzonder gebruik is voorzien. Dat geldt ook voor dieren. De advocaat van de boer betoogt dat er sprake is van een verborgen gebrek. Omdat de dekstier is gekocht met het specifieke doel om op natuurlijke wijze koeien te dekken en te bevruchten, en dit niet mogelijk is vanwege het verborgen gebrek, voldoet het dier niet aan de overeenkomst. Om deze reden vordert de boer ontbinding van de koopovereenkomst. Hij eist naast het aankoopbedrag ook € 5,25 per dag onderhoudskosten voor zowel de koeien als de stier, plus een schadevergoeding van € 1.500,-.

Uitspraak

De uitspraak in deze zaak heeft ten tijde van publicatie van dit artikel nog niet plaatsgevonden. Wel kan er ter vergelijking gekeken worden naar een uitspraak van het Gerechtshof Leeuwarden (Bron 1). In een soortgelijke zaak besliste de rechter daar dat de koopovereenkomst terecht was ontbonden. De stier moest derhalve worden teruggenomen en de koopsom moest worden terugbetaald.

Bron 1: (Gerechtshof Leeuwarden, 2 augustus 2011, LJN: BR7115)

Tevreden klanten

"Ik heb nooit geweten dat deze service bestond en denk dat veel anderen dat ook niet weten. De service is zonder meer uitstekend te noemen. Geef het door aan anderen, want ook die kunnen er goed baat bij hebben."

J. van Veen, Zwolle.


"Ik werd eigenlijk direct geholpen en binnen 2 weken was mijn probleem opgelost! De persoonlijke aanpak, het betaalbare tarief en de betrouwbare werkwijze maken de rechtsspecialist geschikt voor iedereen die rechtshulp nodig heeft. Bedankt!"

A. van KerstenLaatste nieuws

Logo Rechtsspecialist - Advocaten en Juristen