036-2022047
info@rechtsspecialist.nl

Een collega op het hoofd slaan met een stok, reden voor ontslag op staande voet?

Het Gerechtshof Den Haag heeft recentelijk uitspraak gedaan in een zaak waarin een werknemer op staande voet was ontslagen, omdat hij een collega met een stok te lijf was gegaan. De werknemer zei echter dat hij dit had gedaan uit zelfverdediging. Onderstaand wordt de uitspraak door een arbeidsrecht jurist van De Rechtsspecialist besproken.

Vereist voor ontslag op staande voet: een dringende reden

Een werkgever mag iemand alleen op staande voet ontslaan indien hier een dringende reden voor is. Een dringende reden kan een gedraging van de werknemer zijn waardoor van de werkgever niet meer kan worden verwacht dat hij de werknemer in dienst houdt. Op het eerste gezicht lijkt het slaan van een collega met een stok een geldige dringende reden, maar of deze dringende reden daadwerkelijk ontslag op staande voet rechtvaardigt, is afhankelijk van de exacte feiten en omstandigheden. Noodweer (zelfverdediging) zou dan ook een goede reden kunnen zijn om iemand toch in dienst te houden.

Wie moet bewijzen dat er sprake is van zelfverdediging?

Jurist Arbeidsrecht In deze zaak had de werkgever gezien dat de werknemer zijn collega met een stok op het hoofd sloeg. De werkgever vond dat dit, wat de aanleiding ook was, voldoende reden voor ontslag op staande voet opleverde. De werknemer stapte echter naar de rechter en stelde dat het ontslag op staande voet ongeldig was omdat hij handelde uit zelfverdediging. Omdat de werkgever niet kon bewijzen dat er geen sprake was van noodweer, oordeelde de kantonrechter dat het ontslag ongeldig (nietig) was.

Werkgever in hoger beroep

De werkgever was het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter. De werkgever ging dan ook in hoger beroep en stelde dat degene die zich op een feit of recht beroept, dit feit of recht moet bewijzen. Met andere woorden: wie stelt, bewijst (neergelegd in artikel 150 van het Wetboek van Rechtsvordering). De werknemer doet een beroep op noodweer, dus de werknemer dient te bewijzen dat er sprake is van noodweer, aldus de werkgever.

Gerechtshof: Werkgever moet dringende reden voor ontslag aantonen

Het hof is het niet met de werkgever eens. Volgens het hof moet de werkgever bij een ontslag op staande voet bewijzen dat er sprake is van een dringende reden. De werkgever is dus degene die moet uitsluiten dat er sprake is van noodweer, want anders is er geen sprake van een geldige dringende reden, aldus het hof. Aangezien de werkgever niet kan bewijzen dat de werknemer niet uit noodweer handelde, kan er volgens het hof ook niet gezegd worden dat er een geldige reden voor het ontslag op staande voet was. Het hof oordeelt dan ook dat het ontslag op staande voet ongeldig is.

Jurist arbeidsrecht

Heeft u vragen over ontslag op staande voet of andere kwesties op het gebied van arbeidsrecht? Neem contact met ons op via ons contactformulier of 036-2022047. Onze juristen helpen u graag verder.

Tevreden klanten

"Ik heb nooit geweten dat deze service bestond en denk dat veel anderen dat ook niet weten. De service is zonder meer uitstekend te noemen. Geef het door aan anderen, want ook die kunnen er goed baat bij hebben."

J. van Veen, Zwolle.


"Ik werd eigenlijk direct geholpen en binnen 2 weken was mijn probleem opgelost! De persoonlijke aanpak, het betaalbare tarief en de betrouwbare werkwijze maken de rechtsspecialist geschikt voor iedereen die rechtshulp nodig heeft. Bedankt!"

A. van KerstenLaatste nieuws

Logo Rechtsspecialist - Advocaten en Juristen